Huisartsenpraktijk Hendriks en Olthuis is sinds 22 mei 2018 NHG-geaccrediteerd.
Dit kwaliteitskeurmerk van het Nederlandse Huisartsen Genootschap laat zien dat onze praktijk actief werkt aan het verbeteren van de kwaliteit.
In het accrediteringstraject is de praktijk getoetst op de huidige kwaliteit. Het medisch handelen, de praktijkvoering en de praktijkorganisatie zijn doorgelicht. Ook is er een enquête onder een aantal patiënten van deze praktijk gehouden, waarin zij hun oordeel over de kwaliteit van de praktijk en het werk van de huisartsen hebben gegeven. De huisartsen hebben hiermee meer inzicht gekregen in hun kracht en verbeterpunten.
De praktijk heeft met deze informatie een aantal plannen opgesteld, waarmee wij onze kwaliteit de komende tijd verder willen verbeteren.
Voor meer informatie over NHG- Praktijkaccreditering® kunt u de website http://www.praktijkaccreditering.nl/ bezoeken.
Uitkomsten patiënten vragenlijsten vanuit de NHG accreditatie.
Allereerst hartelijk dank voor jullie feedback.
Uit de analyse rapporten over de praktijk en de huisarts blijken de uitkomst soortgelijk te zijn aan andere praktijken en huisartsen die deelnemen aan de NHG accreditatie.
Verbeterpunten die naar voren kwamen zijn:
- De huisarts geeft niet altijd een folder mee. Dit wordt inderdaad niet altijd gedaan, wij werken veel met thuisarts.nl of de huisarts geeft aan waar de nodige informatie te vinden is. Folders zijn niet altijd up to date en steeds lastiger te verkrijgen.
- De huisarts wordt tijdens het consult door de telefoon gestoord. Sinds kort hebben wij een interne chat, hierdoor hoeft de huisarts minder gestoord te worden. Helaas zijn er soms spoedgevallen of intern overleg met de specialist wat niet kan wachten, uiteraard proberen wij het zo in te richten dat dit zo weinig mogelijk gebeurt.
- Er is aangegeven dat er iets meer leesmateriaal aanwezig mag zijn in de wachtkamer. Dit is een bewuste keuze om dit te beperken. De wachtkamer wordt gedeeld met de fysiotherapie en i.v.m. de Corona maatregelen en de hygiëne willen wij dit niet meer gaan uitbreiden. Via het scherm in de wachtkamer is er ook de nodige informatie te verkrijgen.
- In de wachtkamer kun je horen wat er aan de balie wordt gezegd. Helaas is dat niet anders te realiseren. Wij hebben verschillende gesprekken gevoerd met de huisbaas en de woningstichting. Er is geen mogelijkheid om de balie te verplaatsen of er een muurtje tussen te maken i.v.m. de beperkte ruimte. Het gangpad moet deze breedte houden i.v.m. de vluchtroute i.v.m. calamiteiten. Er is wel een mogelijkheid om in een aparte kamer te zitten voor privacy gevoelige gesprekken. Geef dit gerust aan bij de assistente.
- Meerdere keren is er aangegeven dat de assistente een belemmering is voor het spreken van een huisarts en dat het maken van een afspraak bij de huisarts wordt tegen gehouden door de assistente. Dit wordt gedaan in opdracht van de huisarts. De assistentes overleggen altijd alles met de huisarts, mocht het echt nodig zijn dat u gezien moet worden, zal de assistente u altijd een plek aanbieden op het spreekuur van de huisarts. Het is helaas niet mogelijk om iedereen met een zorgvraag altijd een plek op het spreekuur aan te bieden.